"Begrijpen doe je pas als de oorzaak en de context deel uitmaken van het bewustzijn". Marjo Noordzij

In de Barbarakerk van Treebeek presenteerde Marjo Noordzij haar boek: Een reflectie op het Requiem voor Auschwitz. Op de dag van de nationale dodenherdenking, 4 mei 2018, voerde de Heerlense Oratoriumvereniging -samen met het Koninklijk Mannenkoor St. Cecilia uit Vaals dit Requiem uit in het Theater van Heerlen. Roger Moreno voerde tijdens de bijeenkomst samen met Harrie Spronken de Mauthausen liederen van Mikhis Theodorakis uit. Onder de sprekers was ook Bluma Meinhardt die met een mooi, pakkend verhaal en gedicht over rol van de oorlog in haar familie kwam. Paul Simons van het 4-5 Mei-comité Heerlen betrok toen bij nu.

Het boek
De verhalen van autodidact-componist Roger Moreno en de strekking van het werk zette Marjo Noordzij aan om te reflecteren op het werk en de uitvoering erva. Het boek bestaat uit 3 delen. Eerst een historische beschouwing  over de Nazi-ideologie en tweede wereldoorlog, daarna een reflectie op het werk en de totstandkoming ervan door de componist Roger Moreno, onze dirigent Emmanuël Pleijers en pianist Paul Huijts, alsook de bestuursvoorzitters van beide deelnemende koren, Henk Münstermann en Johan Schwanen, en Fred de Bock als secretaris van de HOV.
Tot slot worden de diverse delen van het Requiem door de componist toegelicht.
De gedichten van Dick Gebuys die tijdens de voorstelling door leerlingen van het Sintermeertencollege werden voorgedragen, zijn ook in dit boek opgenomen.

Het boek is te bestellen door in te tekenen op de intekenlijst die bij de ingang van ons repetitielokaal liggen, of via refauschwitz@gmail.com

Het boek kost €20

Impressie van de boekpresentatie. Foto's: Lei Moonen

boekPresentMarjo_LMo4259_20200912.jpg boekPresentMarjo_LMo4258_20200912.jpg

boekPresentMarjo_LMo4260_20200912.jpg boekPresentMarjo_LMo4283_20200912.jpg

boekPresentMarjo_LMo4264_20200912.jpg